images

İşlemler Nasıl İlerler

blog images

İşlemler Nasıl İlerler

  • Kategori: Forex - Yazan: Admin
  • 2019-09-10 17:32:23

PİYASA;
Finans piyasası 5 gün 24 saat çalışır. Türkiye saati ile gece 01:00’de başlayan Asya piyasalarının açılışı ile ( ÇİN – JAPONYA ) işlemler başlar. Orta Asya, Türkiye, Avrupa ve saat 15:30 da Amerika piyasası açılarak işlemler devam eder. Gece saat 00:00 da Amerika piyasası kapanır ve tekrardan Asya piyasası açılarak devam eden bu döngü 5 gün 24 saat devam eder. Cumartesi ve Pazar tüm dünyada piyasalar kapalıdır.

 

İŞLEMLER; ( Bu piyasada ne yapılır?)
Bu piyasada Alım-Satım işlemleri yapılır. Bunlar başlıca;
1.    Değerli Metaller; Altın, Gümüş gibi,
2.    Tarım Ürünleri; Kahve, Şeker gibi,
3.    Petrol ve Ürünleri; Ham (Varil) petrol, Doğalgaz gibi,
4.    Döviz; Tüm para birimleri, Euro, Dolar, Sterlin, Japon Yeni, Kanada Doları gibi..
5.    Viop; Vadeli işlem piyasası,
6.    BİST; Borsa İstanbul 100 endeksindeki şirketlerin hisseleri……
7.    Amerika ve Japonya dahil Yabancı şirketlerin borsalarında işlem gören tüm şirket hisseleri…

 

KAR ELDE ETME;
Tüm sermaye sepet mantığında işletilmelidir. Paranın tamamı bir argümana yatırılmaz. Para 8-10’a bölünür. Bir kısmı ile altın, bir kısmı ile petrol, bir kısmı ile tarım ürünleri, bir kısmı ile döviz gibi parçalara bölünerek işleme alınmalı ve RİSK dağıtımı yapılmalıdır. 
Aylık kar elde etmek için geliştirilen strateji doğrultusunda işlemler yapılmalıdır. 
Örneğin; ons değeri 1800 dolar olan altında alım yapılacaksa, bu alımdan elde edilecek KAR veya ZARAR hesabı yapılır. işleme girilirken TP 1810 olarak yazılır ve 1810 dolarda satılır ve hedeflenen kar elde edilmiştir ve pozisyon kapatılarak kar cebe konur. Bu işlem zararla da kapanabilir. 1800 dolardan alım yapıldığında (stop loss) SL 1790 dolar olarak belirlendiyse 1810 dolara çıkmadan altın 1790 dolara gelirse bu fiyattan zararda kapatılır. Altının tekrar 1800 dolara gelmesi beklenmez.
Dolarda oluşabilecek ani ve ön görülmeyen dalgalanmalardan bir yerde oluşacak zarar, diğer taraftan oluşacak kar ile telefi edilir (çapraz işlem) ve zarar sıfıra çekilmiş olur. Çünkü bu piyasada her şey ABD dolarına bağlıdır.
Örneğin Bir ayda 100 adet işlem yapıldıysa bunun 10-15 tanesi zararda kapatılabilir. 8-10 tanesi kafa kafaya (ne zarar-ne kar) kapatılabilir. Ama geriye kalan yaklaşık 75 tane işlem karlı kapatıldığından ay sonun da hedeflenen kara ulaşılmış olunur.

 

ARACI KURUM
Sermaye piyasasında işlem yapmaya yetkili şirketler vardır. Bu yetkiyi SPK (Sermaye Piyasası Kurumu) verir. Bu şirketlerin bazıları bankaların şirketleridir. (Örneğin; Halk Yatırım, İş Yatırım, Ak Yatırım gibi) ve SPK tarafından lisanslıdır ve yeterli sermaye kayıtları vardır.
SPK’nın son yönetmelik değişikliğine göre şahıslar bu piyasada işlem yapmak için en az 50.000 TL sermaye ile girmeleri gerekiyor ve işlemleri kendileri yapmaları gerekiyor. Aracı Kurum şahısların portföy yönetimini yapması yasak. 
 

TAKASBANK
Sermaye piyasasındaki varlıklar Takas ve Saklama Bankasında (TAKASBANK) da tutulur.